Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak też rewelacyjnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z godziwą porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin bądź jakimś ciekawym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Pomocnym pozytywem jest również to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu