mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może dlatego, że używane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i porządne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również pyszne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, ale też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Zerknij na parę poniższych elementów, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.

Italian Cuisine Krakow

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są świetne, niemniej jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.