×

mięso sezonowane Kraków

mięso sezonowane Kraków

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Polakom włoska kuchnia, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie dania

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. Gdzie zjeść w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film